Kontakt

"JUSTPOL SA" Justyna Kępa

42-202 Częstochowa
Plac Bohaterów Getta 7A/25

NIP/TIN NO: PL5730029160


tel. +48 34 360-60-17 
tel. +48 34 360-60-97 
tel. +972 3 762-15-59
 
tel./fax +48 34 360-58-25

e-mail: info@justpol.pl


Instalacja 10 m. Pieca Parowego

2019-06-21 10:05:03

  Jednym ze zrealizowanych przez nas projektów jest wyprodukowanie pieca prawo powietrznego 06-16 o długości 10000 mm i szerokości taśmy 600 mm. Nadające się idealnie do kotletów mielonych, nagusów, oraz wszelkiego rodzaju pulpetów. Długość w tym wypadku uzależniona była od wydajności;

- wydajność pieca o powyższych parametrach to około 1150 kg na godzinę, przy wymiarach produktu 60x40x35 mm.

- oczywiście na piecu można przygotować również mniejszą ilość produkcji, odpalając tylko jedną sekcję grzania, lub ustawianą prędkość transportu na najwyższą.

 

  Piec parowo powietrzny, to rozwinięcie koncepcji pieca konwekcyjnego. Oferowana przez nas konstrukcja, składa się z 2 sekcji grzania, a w każdym z nich może ustawić inne środowisko obróbki parowo cieplnej. Gorące powietrze, nagrzane dzięki gałką elektrycznym, wentylatory przetłaczają przez komorę, wymuszając ruch poziomy, następnie powietrze. Pozioma cyrkulacja powietrza gwarantuje nieprzenikanie zapachów (głównym ich nośnikiem są tłuszcze) oraz równomierną temperaturę w każdej komorze pieca. Do komory z cyrkulującym powietrzem dodawana jest para wodna, co przyspiesza obróbkę termiczną i zapobiega utracie wilgoci przez potrawy. Piece konwekcyjno-parowe zużywają do 95% tłuszczu mniej w porównaniu z metodami tradycyjnymi. Tłuszcz niezbędny jest jedynie do uzyskania walorów smakowych.

 

  Zastosowanie pieca konwekcyjno-parowego ma odzwierciedlenie nie tylko w jakości potraw, ale także w ograniczeniu kosztów. Piec jest urządzeniem wysokowydajnym energetycznie. Temperatura przygotowania potraw jest obniżona poprzez zastosowanie systemu cyrkulacji gorącego powietrza, co przekłada się na krótszy czas obróbki termicznej przygotowywanych potraw. W porównaniu do tradycyjnych urządzeń piece konwekcyjno-parowe zużywają średnio o 30% mniej energii elektrycznej oraz 40% mniej wody.

 

  Piece firmy JUSTPOL charakteryzują się niskim poziomem awaryjności, wynika to z prostej konstrukcji, doskonałej izolacji, oraz przemyślanym rozwiązaną. 95% uszkodzeń spowodowanych jest zabrudzeniem pieca, oraz osadzaniem kamienia kotłowego. Jesteśmy na rynku już ponad 20 lat, więc posiadamy bardzo duże doświadczenie nie tyle z metodologii problemu, co z empirycznych przekładów wyprodukowanych konstrukcji. Nasze piece, są stele udoskonalane, dzięki sugestią płynącej ze stronnych naszych użytkowników, nowe wersje są udoskonalane i zmieniany aby jeszcze bardziej sprostać wymaganiom, personelu użytkującego, kierowników zmiany czy technologów.

 

Link do produktu: 06-16 Piec parowo-powietrzny

powrót